REISVERHALEN                       FOTOSITE                       GASTENBOEK


DE COSTA VERDE
HET GROENE SPANJE

22 augustus - 26 september 2009



Door het milde, vochtige klimaat is noordwestelijk Spanje eeuwig groen met een weelderige plantengroei, weiden en bossen.
De bergen lopen er tot in de Cantabrische Zee met spectaculaire kliffen en ria's.
In het binnenland komen minder bezoekers en daardoor bleven de gewoonten en tradities er sterk behouden.
Door het hele gebied lopen verschillende gemarkeerde pelgrimsroutes "Caminos de Santiago" naar Santiago de Compostela.

Dat minder toeristische Spanje met zijn aangename temperaturen, indrukwekkende natuur, eindeloze, verlaten zandstranden, rustige baaien, schilderachtige vissershavens, dat willen we wel eens doorkruisen met onze camper.
Vanaf de Franse grens willen we de Atlantische kust volgen door Baskenland "Pais Vasco", Cantabrië "Cantabria", Asturië "Asturias" en Galicië "Galicia" tot de Portugese grens en dan via het binnenland terugreizen.


PS: Bovenstaande map komt uit de site www.charmelogies.com

Spanje is verdeeld over 17 autonome regio’s die ten opzichte van elkaar volkomen onafhankelijk zijn. Baskenland, Catalonie en Galicie vallen onder een speciaal regime en hebben daardoor meer bevoegdheden dan de andere. Ceuta en Melilla zijn twee autonome steden die in Noord-Afrika liggen.




!!! Klik op de fotos of op de links voor meer foto's !!!


Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van één of meerdere foto's mag mits naamsvermelding.

Klik hier voor overzicht en meer info over bezochte camperplaatsen





Camperplaats Gacé
Zaterdag, 22 augustus - Van Veerle naar Gacé

Om 10.00 uur starten we onze tocht. Via Antwerpen, Gent, Lille, Abbéville, Rouen rijden we tot Gacé waar we om 18.00 u aankomen.
We staan er niet erg gezellig op een mix parking bij een kasteel. Omdat het zaterdag is, is het vrij rustig op het pleintje. Deze camperplaats vinden we oké als stop op doorreis, meer ook niet.

Dag 1:  527 km
Overnachting: Gacé, Rue du Marché aux Bestiaux
Coördinaten: N 48°47'42"    E 0°17'44"




Bédenac

Zondag, 23 augustus - Van Gacé naar Bedenac


8.30 u: Van Gacé volgen we de richting Bordeaux en komen voorbij Le Mans, La Flèche, Saumur, Poitiers, Angoulême, ...
Onderweg, in La flèche aan de Promenade du Maréchal Foch, zien we campers langs de oever van een rivier staan. Een enig plekje dat we alvast noteren voor een andere keer. Een tiental kilometers verder houden we dan toch een ontspannende stop op een camperplaats met servicezuil langs de D138 in Clefs.
11.00 u en 26°C: We bollen verder. De streek van Bauge en Angers, Saumur, ... is heel mooi wat onze tocht een stuk aangenamer maakt. 14.00 u en 37°C!
17.00 u nog altijd 37°C. We stoppen op een Aire de Repos in de omgeving van Bedenac om te tanken, te eten, even uit te rusten en te bekomen van de hitte. Er staan picknicktafels in de schaduw tussen de bomen. Verschillende campers hebben zich hier geïnstalleerd. We houden het ook voor bekeken en blijven hier om te overnachten.

Dag 2:  468 km
Overnachting: Bedenac, Aire de Repos langs de N10
Coördinaten: N 45°10'25    W 0°20'03"




Camperplaats Anglet




Camperplaats Zumaia


Maandag, 24 augustus - Van Bedenac naar Zumaia


8.00 u - 20°C - bewolkt
Met de A10/EO5 en N10 rijden we tot net voor de péage richting Bayonne. Vanaf hier volgen we de alternatieve wegen tot Anglet waar we een lange welverdiende pauze inlassen.
12.00 u - 23°C: Oef.. dat is beter dan die hitte van gisteren! We lunchen, wandelen tot aan het strand en ... zetten onze tocht verder.
15.00u - 25°C: Op weg naar Spanje. Het is druk op de weg en overal lastige wegenwerken. In Irun nemen we de tolweg tot Zarautz waarvoor we ongeveer 5 euro betalen. Van Zarautz volgen we de pittoreske kustweg N634 tot Zumaia. Zo'n 5 km voor Zumaia passeren we het aantrekkelijke Getaria. Jammer ... er is nergens een mogelijkheid om te parkeren of te stoppen.

In Zumaia aan de Costa Vasca in de provincie Guipúzcoa houden we onze eerste stop en overnachting in de regio
Baskenland
. Het is een druk, gezellig kuststadje met een oud centrum, een haven, twee stranden en twee rivieren die hier samenkomen. De camperplaats ligt aan de rivier de Urola. Er loopt een fiets- en wandelpad langs het water en over een bruggetje ben je op 5 minuten in het centrum. We stappen tot het Itzurun strand dat in een baai ligt die gevormd is door grillig uitgesleten rotsen. Prachtig!
In Spanje zijn de winkels open tot 8.00 u zodat we de kans zien nog fruit te kopen. Lekker en Goedkoop!

Als we terug aan de camper komen, staan we al met 6 campers en twee caravans.

Dag 3:  325 km
Overnachting: Zumaia, Trembidea Pasalekua
Coördinaten: N 43°17'34    W 2°14'48"




Klik hier voor info over Baskenland

Itzurun Beach Zumaia

Dinsdag, 25 augustus - Zumaia


8.00 u - 21°C - Grijze hemel en regen!
Pech! We willen hier een extra dag blijven en met de fiets Zumaia verkennen. Niet dus. Te voet en gewapend met regenjas en paraplu trekken we naar de pier en de vuurtoren. Ondanks de regen genieten we van het fantastisch landschap met uitgestrekte groene heuvels.
Na de lunch bezoeken we het oude centrum en als het uiteindelijk droog is, wandelen we nog een keertje tot de Itzurun Beach. Ondanks alle nattigheid genieten we van onze eerste vankantiedag aan de Costa Verde. De temperatuur is aangenaam warm.
21.00 u en op de thermometer lezen we nog 21°C.

Dag 4
Overnachting: Zumaia, Trembidea Pasalekua
Coördinaten: N 43°17'34    W 2°14'48"




Grillig gevormde rotsen bij de Itzurun Beach




Onderweg


Camperplaats Bermeo


Camperplaats Liérganes

Woensdag, 26 augustus - Van Zumaia via Bermeo naar Liérganes


8.00 u - 17°C - Zonnig
Met de N634 en later met de smalle B1 638 rijden door Deba en Mutriku tot Ondarroa. De kustweg is schilderachtig, de stadjes toeristisch en druk en weer is er nergens een parkeerplaats te vinden. We willen naar Bermeo. Verder de kust volgen is niet te doen met een camper. Het wordt een ommetje langs het binnenland. Met de B1 633 komen we in Durango weer op de N634 tot we weer een B1-weg moeten volgen en via Gernika-Lumo terug aan de kust belanden in Bermeo.

11.00: geïnstalleerd op de camperplaats in Bermeo. Er staan hier ook een paar gitanes waardoor we het minder veilig voelen om de camper achter te laten.
De haven en het centrum zijn dichter bij dan we dachten. Er ligt een replica van een boot waarmee men vroeger op walvisvangst voer. Bermeo is een belangrijke vissershaven in de provincie Vizcaya (Biskaje). Vissers leefden vroeger van de walvisvangst, tegenwoordig vissen ze op heek en tonijn. Het is een drukke stad die ons wat tegenvalt vooral omdat we net van een prachtstadje als Zumaia komen. We hadden ons die omweg kunnen besparen. Hoewel de buitengewoon schilderachtige weg hier naartoe alleen al de moeite waard was. Op een terrasje zoeken we verfrissing want het is weer behoorlijk warm geworden. Nadien rijden we naar het spectaculaire San Juan de Gaztelugatxe. Een muur met trappen loopt er een paar honderd meter de zee in met als eindpunt een kerkje.
Pech!!! Na een paar kilometer is de weg onderbroken en verboden voor + tweetonners, dus ook voor ons. In de verte zien we het spectaculaire San Juan de Gaztelugatxe in zee liggen. Ook te voet kunnen we er niet bij. Er zit niets anders op dan draaien en terugkeren naar Bermeo.

We zetten onze tocht verder. Via Bilbao arriveren we in Castro Urdiales in de regio
Cantabrië
en volgen de kust tot Laredo.
17.30 u: Op zoek naar de gedoogplaatsen in Laredo ergeren we ons dood aan de drukte. Er is net omwille van een of andere feestviering een praalstoet gepasseerd. Waar we normaal zouden kunnen overnachten staan kermiswagens. Nergens mogelijkheid om te parkeren; personenwagens staan dubbel geparkeerd. Willy is het beu, maakt rechtsomkeer en we rijden het binnenland in naar Liérganes.
20.00 u: Bij het station is een camperplaats. We zijn allebei doodmoe van het heen en weer rijden. Dit is duidelijk een mindere dag.

Een wandeling door dit rustige dorp, midden in de natuur met op de achtergrond het zachte ruisen van het rivierwater, zorgt ervoor dat onze stress wegebt.

Dag 5: 258 km
Overnachting: Liérganes, Calle de Puente Romano
Coördinaten: N 43°20'41    W 3°44'30"






Klik hier voor info over Cantabrië




La Collegiata - Santillana del Mar

Donderdag, 27 augustus - Van Liérganes naar Santillana del Mar


Om 10.30 zijn we op weg naar Santillana del Mar. We opteren voor een camping want in dit oude stadje is weinig mogelijkheid om te parkeren met een camper. Na de lunch stappen we naar het middeleeuwse centrum. Een smalle straat met veel toeristische winkels in oude herenhuizen, leidt ons naar het Romaanse klooster La Colegiata. Voor 4 euro p.p. kunnen we de kerk en het claustrum, met kunstig bewerkte kapitelen, bezoeken. Met een gelijkaardige straat komen we op het charmante, driehoekige Plaza Mayor met prachtige, zandkleurige herenhuizen uit de 17de eeuw. In het Museo El Solar zijn Europese martelinstrumenten van de middeleeuwen, vooral van de inquisitie, tot vandaag ten toon gesteld. Wat we daar gezien hebben!!! Wij zijn er geschokt en sprakeloos buitengekomen. Na deze onprettige ervaring keren we terug naar de camping.

Dag 6: 39 km
Overnachting: Camping Santillana del Mar






El Capricho - Comillas


Camperplaats Playa de Toró - Llanes


Playa de Toró


Llanes

Vrijdag, 28 augustus - Van Santillana del Mar via Comillas naar Llanes


8.00 u - 18°C: Het regende de hele nacht, het regent nog.
De grot van Altamira met zijn bekende rotstekeningen ligt slechts een paar kilometer van hier. In 1959 werd geconstateerd dat de tekeningen hun kleur begonnen te verliezen en te verdrogen. Daarom werd de grot voor het grote publiek gesloten. Een kopie van de grootste ruimte is wel te bezoeken. Eerst planden we een bezoek aan de grot. We hebben geen zin om zover in die regen te stappen voor een kopie van de rotstekeningen en beslissen, zoals veel ander kampeerders, vooral die in tentjes, om door te reizen. Het terrein is drassig en veel campers hebben moeilijkheden om weg te geraken. Zelf blijven we gespaard en kunnen vlot de asfaltweg op.


Om te beginnen bollen we 18 km verder naar Comillas. Niet dat het daar droger zal zijn maar in de regen kunnen we evengoed het stadje verkennen. We parkeren op een parking aan zee, Calle de Jesus . In dit hondenweer is er plaats te over; er zit zelfs niemand aan de slagboom om de 2 euro parkinggeld te ontvangen. Uiteindelijk starten we een regenwandeling naar het centrum waar we in een restaurantje schuilen voor een echte stortvlaag. Nadien maken we een toer door de stad en komen bij Antoni Gaudi's fantasiebouwwerk El Capricho, dat nu een restaurant is, met daarnaast het Palacio Sobrellano. Het valt ons niet mee vandaag. El capricho is gesloten en voor de rondleiding in het paleis zijn we te laat.
Op onze terugweg naar de parking komen we nog voorbij de modernistische Universidad Pontificia, die gesloten is omwille van restauratiewerken.


15.00u: terug aan de camper. We rijden naar San Vicente de la Barquera waar gedoogplaatsen aan zee zijn. Ons "Vera", alias gps, wijst ons de weg. Na 2 km slechte kustweg staan inderdaad campers (ook onze ongelukkige buurman van op de camping) geparkeerd in het slijk. Dit is niet wat we willen.

We trekken verder, verlaten Cantabrië en arriveren in Llanes
in de regio Asturië. Op de parking van Playa de Toró vervoegen we een tiental andere campers. Dit wordt voorlopig onze stek.

17.00 u en 21°C: In de regen stappen we langs de kade naar de stad en dat valt nog mee. Ondanks de nattigheid genieten we van een ontspannende Spaanse vakantiesfeer. Van in een van de vele cafeetjes observeren we de bedrijvigheid aan de haven.

22.00 u: Het is bijzonder rustig op het pleintje aan Playa de Toró. Je hoort alleen het geluid van de zee. Tien campers en 7 camionetten blijven hier overnachten.

Dag 7: 64 km
Overnachting: Asturië, Llanes, Playa de Toró
Coördinaten: N 43°24'59    W 4°44'42"




Klik hier voor info over Asturië






Onderweg naar Cangas de Onis


Parking Arriondas


Zaterdag, 29 augustus - Van Llanes naar Arriondas


8.00 u - 18°C en droog!!! Playa de Toró ligt volgezaaid met eigenaardige, puntige rotsen. We volgen het wandelpad, dat aan het strand vertrekt, en maken nog een wandeling naar het oude centrum, de haven, de pier en naar de promenade Santa Ana. Onderweg kopen we aan een kraampje heerlijk zoete churros.
Wat is het leven mooi!

13.00 u en 23°C: De parking staat nokvol met dagjestoeristen. We kunnen amper met de camper uit ons plekje vertrekken. Het is zaterdag, eigenlijk geen goed idee om nu onze camperplaats te verlaten. Het zal overal druk zijn, zeker langs de kust.

We volgen de kust, de Costa Verde, en komen voorbij Ribadesella, Vega, La Isla, Lastres. Alle interessante plaatsjes zijn bezet! Ongeveer 15.00 u stoppen we op een rustige parking langs de weg en chef-kok Willy zorgt voor een heerlijk etentje.
Daarna starten we richting Cangas de Onis wat zo'n 40 km landinwaarts ligt. Daar aangekomen vangen we bot. Er zijn slechts 4 plaatsen voor campers voorzien en wij zijn nummer 5. De parkwachter laat ons gebruik maken van de servicezuil, daarna moeten we vertrekken. Wat een pech! Ook de andere parkings zijn overvol. We hebben al geen zin meer om Cangas de Onis te verkennen en rijden terug tot Arriondas. Hier settelen we ons op een parking dicht bij een rusthuis. We doen wat inkopen, wandelen door het park, ...

Dag 8: 148 km
Overnachting: Asturië, Parking in Arriondas






Parking Luanco



Luanco



Camperplaats Avilés


Zondag, 30 augustus - Van Arriondas via Luanco naar Avilés


8.00, u - 13°C en mistig. In het binnenland tussen de bergen is het inderdaad een pak frisser. Al vroeg sjezen we terug naar de kust in de hoop er een plaatsje te vinden vóór de dagjestoeristen alles inpalmen. We hebben nu wel geleerd dat je in het weekend beter blijft staan, zoniet vind je nergens nog een plaatsje, zelfs niet in het binnenland.

10.00: geïnstalleerd in Luanco aan zee naast twee Spaanse campers. We staan aan een park met picknicktafels. Als we tegen de middag terugkomen van een verkenningswandeling is de parking overvol. Ook langs de weg kan geen auto meer bij. We zouden zelfs niet meer weg kunnen, moesten we dat willen. In het park zijn parasols en zonnetenten neergepoot en overal zitten groepjes uitgebreid te picknicken. Nog nooit gezien! Dit is blijkbaar dé place-to-be op zondag waar families en kennissen elkaar ontmoeten.
Ondanks de 24°C is het fris want er waait een nijdig noordwesterwindje. We doen zoals de locals en zetten tafeltje en stoeltjes buiten om te picknicken. Het is hier nogal een sfeertje. Sommigen kaarten, anderen lezen, anderen liggen te zonnen of zitten gewoon te praten;
sommigen hebben een radio mee; er is er zelfs eentje met een tv-ke die met een lange kabel met zijn auto verbonden is. Niet te geloven!
Regelmatig toert de politie rond om de veiligheid en de goede orde te handhaven indien nodig. Tot dusver geen problemen.
Een flinke wandeling over de kliffen tot het volgende strand bezorgt ons de nodige gezonde beweging en ontspanning.

19.00 u: De zondagstoeristen hebben het gehad. De grote aftocht is begonnen en het parkje loopt leeg. Onze Spaanse camperburen keren ook naar huis. Ook wij verlaten dit idyllische plaatsje want het ligt nogal afgelegen en hier heel alleen overnachten, vinden we niet veilig.
We verhuizen naar Avilés waar we ongeveer 21.30 u aankomen op de camperplaats bij Restaurant Rias Baixas. De bar is dicht. We lozen toilet en water, vullen onze tank en zoeken een plaatsje. Een Spaanse camperist die alleen gebruik wil maken van de service maakt ons diets dat we normaal op het graspleintje achteraan moeten staan.

Het was een fijne dag! We zijn moe en kruipen vroeg in bed.

Dag 9: 116 km
Overnachting: Asturië, Avilés, Camino de Heros, 3, bij Restaurante Rias Baixas Coördinaten: N 43°33'4    W 5°56'4"






Detail bewerkte gevel v.h. Palacio de Balsera in Avilés

Maandag, 31 augustus - Van Avilés naar Cudillero


We staan hier veilig en op wandelafstand van het centrum van Avilés. Al vlug zijn we op stap om de stad te verkennen. Het oude gedeelte is niet groot maar heeft toch veel bezienswaardige gebouwen zoals de 13de-eeuwse kerken Santo Tomás de Canterbury en de San Nicolás de Bari. Er zijn ook nog het stadhuis, het barokke Palacio de Camposagrado en het Palacio de Balsera. We ronden ons bezoek aan Avilés af met een hapje in een gezellig, typisch café. Er wordt flamenco gedraaid en aan de muur hangen oude, authentieke foto's. Als we terug aan de camper komen is het restaurant open en kunnen we onze 5 euro voor de camperplaats betalen.



Parking haven Cudillero


Cudillero

13.00: op weg naar het vissersdorpje Cudillero. De huizen hangen er tegen de rotsen. Wagens plus 2,5 ton kunnen niet door het dorp. Met een omweg komen we langs de andere kant van het dorp bij de haven waar gedoogplaatsen voor campers zijn.








De hele namiddag hangen we rond in het kleine dorpje en klimmen tot aan de vuurtoren. We zien de vissers binnenvaren en hun vangst verkopen aan de wal.
De temperatuur loopt op tot 30°C. Een sterke frisse, wind maakt de hitte draaglijk.
Het is weer eens een prachtdag geworden met als apotheose een avondwandeling met zonsondergang.

Dag 10: 41 km
Overnachting: Asturië, Cudillero, parking in de haven Coördinaten: N 43°33'56    W 6°9'6"




In Cudillero hangen de huizen tegen de rotswand aangebouwd.






Playa de Aguilar


Asturische horreo

Dinsdag, 1 september - Cudillero


8.00 u - 19°C
De hele nacht stond een generator te draaien. Niet van een van de overnachtende campers, het kwam van de haven. Het is ook altijd wat, ofwel lawaaihinder van een fabriek, ofwel blaft de hond van de buren tot een stuk in de nacht, ofwel zijn er kanonschoten voor een of andere fiesta ... en nu dit. Dat zullen we er maar bij nemen. Ook dat is camperen.

In Cudillero is een camping een eind buiten het dorp, bij Playa de Aguilar. Daar willen we vandaag naartoe want ik moet hoognodig een en ander wassen. Een rustdag tussendoor zal ons deugd doen.
De camping is uiterst verzorgd, heeft een nieuw, verwarmd buitenzwembad en ligt op 1 km van een mooi wit, zandstrand ingebed door rotsen.
Te voet er naartoe is niet te doen. Halfweg maken we rechtsomkeer, we rijden wel met de camper.

Hier in de omgeving zien we de eerste horreos. Een Asturische horreo is een vierkante, houten voorraadschuur op palen. Op de palen waarop de horreo rust, liggen grote platte stenen om te voorkomen dat ratten en andere knaagdieren bij de voorraad geraken. Om dezelfde reden staat de trap los van het gebouwtje.

Dag 11: 9 km
Overnachting:Camping Cudillero, Playa de Aguilar




Klik hier voor info over Galicië






Puerto de Vega




Praia de Frexulfe




Parking Praia de As Catedrais




Praia de As Catedrais

Woensdag, 2 september - Van Cudillero via Frexulfe naar Praia de As Catedrais


8.00 u - 14°C
Onderweg naar Luarca vullen we onze voorraad aan en tanken. Luarca zelf is veel te druk. Niets voor ons. We volgen de kustlijn en komen door dorpjes die zelfs niet op onze detailkaart staan. In Puerto de Vega houden we middagpauze bij de haven en maken een wandeling door het dorpje. Hier is niet veel te beleven. Dus, rijden we verder en kijken uit naar een geschikt plaatsje. Willy ziet een aanwijzing naar Playa de Frexulfe en verlaat de hoofdbaan. Na een paar honderd meter versmalt de weg. Willy wil niet meer verder rijden. We hebben al dikwijls genoeg vastgezeten. Terwijl hij achteruit terugrijdt, stopt een politiewagen naast de camper en de agent vraagt of er problemen zijn. Niet echt, de weg is te smal voor onze camper. Volgens hen kunnen we wel degelijk door en ze rijden ons voor tot op een grote parking bij het strand. Als dat geen hulpvaardige Spaanse politie is!

Playa de Frexulfe ligt in een baai tussen de rotsen met langs de rand een wandelpad en een mirador. Een charmant plaatsje. Toch rijden we na een tijdje verder. Het is hier te afgelegen om te overnachten en het is nog vroeg in de namiddag.

In Ribadeo rijden we over de Ria Ribadeo die de grens vormt tussen Asturië en
Galicië
. Van Porto de Rinlo tot Barreiros is een aaneenschakeling van witte zandstranden. Ons "Vera" loodst ons door het dorpje Porto de Rinlo wat weer enorm spannend is. Willy hoopt dat hij diezelfde weg niet terug moet. We volgen de Route van de Praias, een smalle landweg die te doen is zolang er geen tegenliggers zijn. Ons doel is het droomstrand, Praia de As Catedrais Daar zijn volgens internetinfo gedoogplaatsen.
We passeren Praia de Xuncos, Praia Os Castros, Praia Illas, Praia Esteiro en dan ... eindelijk is er Praia de As Catedrais.
Hier stellen we vast dat we op slechts een paar 100 m van een grote baan zijn. Het was dus niet nodig om die landweg te nemen!
Op de grote parking staan een zestal campers. Een eindje verder is een groot grasplein waar ook geparkeerd wordt.

Geërodeerde rotsen vormen vreemde formaties en maken dit strand tot een spectaculair monument. Grote bogen en openingen doen denken aan een kathedraal vandaar de naam "het strand van de kathedralen".

Bij eb ligt het strand vrij en kunnen we door en tussen de rotsformaties wandelen. Op dat ogenblik staat de parking vol auto's en bussen want niemand wil deze attractie missen. De foto- en filmtoestellen draaien op volle toeren. Dit is echt het prachtigste strand dat ik tot nog toe zag. Een flauw avondzonnetje werpt een etherisch licht over de rotsen en weerkaatst de rotsen, de wolken en zelfs de mensen in het dunne laagje water dat nog op het zand ligt. Onbetaalbaar!

En dan ... komt de vloed. Het water verovert het strand en klotst in volle kracht hoog op tegen de rotsen. De redders zorgen dat iedereen het strand verlaat. De parking loopt weer leeg. Alleen zes campers blijven achter om hier te overnachten.
De politie maakt regelmatig een ererondeke en geeft geen opmerkingen, hoewel hier en daar stoeltjes en tafeltjes buitenstaan.

Dag 12: 119 km
Overnachting: Galicië, Ribadeo, Estrada de Barreiros, Parking bij Praia de As Catedrais
Coördinaten: N 43°33'09    W 07°09'23"







Donderdag, 3 september - Praia de As Catedrais


8.00 u - 18°C
In de voormiddag profiteren we nog een keertje van het laagtij om het strand in alle richtingen te doorkruisen en dit moois vast te leggen op foto. Ik mis het speciale effect van het avondlicht dat gisteren een warme gloed over de rotsen wierp. Toch blijft het heel bijzonder.
We volgen het wandelpad tot het strand in Barreiros. In de andere richting wandelen we langs de kliffen tot Praia de Esteiro.
De dag is zó om. We blijven nog een nachtje.

Een buitengewoon uniek strand! Een buitengewone unieke dag!

Dag 13
Overnachting: Galicië, Ribadeo, Estrada de Barreiros, Parking bij Praia de As Catedrais
Coördinaten: N 43°33'09    W 07°09'23"






Camperplaats Lugo



Romeinse muur rond Lugo

Vrijdag, 4 september - Van Praia de As Catedrais naar Lugo


8.00 u - 17°C
Deze nacht heeft het geregend. De lucht is grijs bewolkt. Ideaal om een stad te bezichtigen. Onze bestemming vandaag is Lugo, de hoofdstad van de grootste provincie van Galicië.
Ongeveer om 11.00 u staan we in Lugo op de parking die uitsluitend voorbehouden is voor campers.
En ... het zonnetje is er weer, de thermometer duidt 22°C aan.

Met een trap komen we in het hoger gelegen park. Nog een paar minuten stappen en we zijn in het centrum.
De oude stad is omringd door een Romeinse muur. Die muur is zo'n 6 m dik, 10 m hoog, heeft tien poorten en zorgt voor een wandeling van 2,5 km.
De oude Romaanse kathedraal, een groot en onregelmatig gebouw, is gesloten. We moeten ons tevreden stellen met een blik van buitenaf.

Op de Praza de Santo Domingo staat het beeld van een zwarte, Romeinse adelaar als herdenking van de verovering van Lugo op de Kelten in de 1ste eeuw v.C.
Het is erg aangenaam rondkuieren in Lugo. Knap aangelegde pleinen met gezellige cafés en terrasjes nodigen uit om even uit te rusten.
Terug bij de camper maken we kennis met onze sympathieke Nederlandse buren. Zo sluiten we weer eens een fijne dag af.

Dag 14: 89 km
Overnachting: Galicië, Lugo, Calle de Santiago, parking bij oude sporthal
Coördinaten: N 43°00'15    W 07°33'43"




Windmolens op bergketens


Porto de Bares


Parking Valdoviño


Valdoviño

Zaterdag, 5 september - Van Lugo naar Valdoviño


8.00 u - 16°C
Terug naar de kust! Om te beginnen rijden we richting Viveiro.

In Noord-Spanje weten ze ondertussen ook wat alternatieve energie is.
. Op de camping in Cudillero werd het buitenzwembad verwarmd door zonnepanelen.
. Onderweg zien we massa's windmolens op de bergketens.
. In Candamil passeren we een bedrijf dat windmolenvleugels produceert.


In Viveiro, aan de kust, houden we pauze op de parking van een grootwarenhuis. De stad is groot en druk; het oude centrum ligt binnen vestingmuren; de playa heeft een fantastisch uitzicht maar we zien geen kans om er te parkeren. Dus, snorren we verder, de kustlijn volgend naar het Noorden.

In Porto Barqueiro slaan we een smalle, kronkelende weg (AC100) in naar de landtong Porto de Bares, het uiterst noordelijk punt van Galicië. Daar zou volgens onze info een camperplaats zijn. De weg door het dorp naar de zee is nog smaller. Uiteindelijk zijn we bij de parking aan het strand. Geen camperplaats of gedoogplaats te vinden. De enige parking die er is, is zelfs verboden voor campers. We parkeren toch; we staan hier helemaal alleen.
Het is zaterdag en pas 11.00 u. Dagjestoeristen komen beslist pas na de middag. Het dorp hangt schilderachtig mooi tegen de bergwand. Als we terugkomen van een verkenningswandeling is het lokale restaurantje open. Dat valt mee want we willen lunchen voor we terugrijden naar de bewoonde wereld. Het eten is er lekker, de bediening uitstekend en de prijs valt mee.
Heel jammer dat we in dit idyllische dorpje niet langer kunnen blijven.


We rijden terug tot Porto Barqueiro en verder door tot Ortigueira, waar we hopen te kunnen tanken. Dan volgen we de westkust, passeren Cedeira en belanden in Valdoviño. Op een parking bij het strand installeren we ons bij twee andere campers.

17.00: Stralend weer - 29°C
Het witte zandstrand en de typisch begroeide duinen liggen in een baai tussen de rotsen. Vlak bij het strand ligt een zoetwatermeer. We kopen wat fruit in het winkeltje van een camping. Met de aangelegde paden struinen we het hele strand af en genieten, tot de zon ondergaat, van de acrobatentoeren van de surfers op de golven.
21.00 u: De parking is leeg gelopen op twee campers na.



Dag 15: 208 km
Overnachting: Galicië, Valdoviño, Estrada Da Lagoa




A Coruña


Beeld van surfer bij passeo marítimo

Zondag, 6 september - Van Valdoviño naar A Coruña


8.00 u - 16°C
Via Pontedeume rijden we naar Miño. Nu al, in de voormiddag, bakenen de zonnekloppers hun terrein af. De camperplaats die hier zou zijn is nergens te vinden. We rijden verder naar A Coruña.
Ons "Vera" leidt ons naar Puerto de San Pedro de Visma, het meest zuidelijk gelegen deel van A Coruña. Hier is een grote camperplaats met servicemogelijkheden. We zoeken en vinden een iets gezelliger plaatsje, langs het water en dichter bij het centrum.

Willy haalt de fietsen van stal en weg zijn we! In het zonnetje begeleid door een fris windje trappen we, de passeo marítimo langs het Riazor Strand volgend, tot helemaal aan het andere einde van de baai, tot de Torre de Hercules. De "Torre de Hercules" is de oudste nog functionerende vuurtoren in Europa en het symbool van de stad.
Op de parking staan campers tussen auto's en bussen. Het is er erg druk; er kan geen auto meer bij. Dan verkies ik toch ons plaatsje.

In een bistro aan het strand staat op het menu "Café Gourmand" met eronder "Ni te imaginas lo buona que está!". We vermoeden dat dit betekent: "Niet te geloven hoe lekker het is!".
Dat willen we wel eens proeven. Het is "een soort koffie met room en een bol vanille-ijs erin" en ... het is inderdaad lekker.

Dag 16: 70 km
Overnachting: A Coruña, zona de O Portiño
Coördinaten: N 43°22'18    W 08°26'50"




Pelgrims onderweg






Praia de Langousteira


maandag, 7 september - Van A Coruña naar Finisterre


8.00 u - 16°C
We fietsen nog eens naar het centrum. Eerst toeren we wat rond en dan gaan we winkelen. Blijkbaar hebben we niet goed afgesproken. Nadat we op een bank wat uitgerust hebben, vertrekken we elk in een andere richting. Het is erg druk op de promenade en je moet uitkijken om niemand aan te rijden. Daardoor ontdekken we pas een tijd later dat we elkaar kwijt gespeeld zijn. Dit is geen aangename ervaring! Telepathisch keren we allebei terug naar de bistro waar we gisteren "Café Gourmand" dronken.
Nu we hier toch zijn, lunchen we eerst en na het winkelen, keren we terug naar de camper.

16.00 u: Na lozen en hozen bij de serviceplaats vertrekken we richting Finisterre.
Onderweg passeren we veel goed bewaarde horreos; sommige met acht, tien, zelfs twaalf poten. Langs de weg zien we ook meer en meer pelgrims op weg naar Santiago. Ja, we naderen het eindpunt van de "Camino de Santiago".

18.00 u: Gesetteld op de gedoogplaats in Finisterre aan de Praia de Langosteira. Aan de Cabo Finisterre, zijn ook plaatsen voor campers. Een Frans koppel, dat we in A Coruña leerden kennen, stond eerst aan de kaap. Omwille van de sterke wind zijn ze daar vertrokken en ook hier terecht gekomen.

De naam Finisterre is afgeleid van het Latijnse `Finis Terrae`, het einde van de wereld. Het plaatsje ligt aan de Costa da Morte of "kust des doods" zo genoemd omdat hier veel schepen omkwamen langs de verraderlijke rotsachtige kust. Ondanks de lugubere naam is dit een uitgelezen, riante plek. Er zijn de baai met het zandstrand en de bootjes, met mosselen begroeide rotsen, picknicktafels in de schaduw van de bomen, een wandelpad, de duinen en het ligt op 5 minuten stappen van het centrum.

Dag 17: 109 kkm
Overnachting: Finisterre, Praia de Langostaira
Coördinaten: N 43°22'18    W 08°26'50"





Dinsdag, 8 september - Finisterre


Vandaag beginnen de feesten ter ere van de Virgen del Carmen, de patroonheilige van de vissers. De romeria duurt drie dagen. De vissersbootjes dragen feestbevlagging. Langs de haven zijn kraampjes en een groot podium opgesteld. De vismijn en alle winkels zijn dicht tot vrijdag.

13.00 u - 28°C
Met het wandelpad langs de duinen stappen we zover we kunnen en keren pootje baden terug langs het water. Er liggen massa's schelpen; ik kan mijn collectie nog eens aanvullen.
Tegen de avond staan we met 4 campers, een Franse, een Engelse, een Spaanse en wij de Belgen, een internationale bijeenkomst.

Dag 18
Overnachting: Finisterre, Praia de Langostaira
Coördinaten: N 43°22'18    W 08°26'50"







Woensdag, 9 september - Van Finisterre naar Milladoiro
:
Van Finisterre via Muros naar Santiago de Compostela

8.00 u - 18°C - veel wind
Met de kustweg komen we in Muros en parkeren bij de haven. We maken een wandeling door de kleine, versterkte havenstad, kopen wat lekkers, lunchen en bollen verder naar Santiago




Camperplaats Milladoiro


13.00 u - 26°C
In Bertamirans bij de carrefour vullen we onze voorraad aan. Hier treffen we twee Franse koppels waar we voordien al kennis mee maakten. Ze willen ons volgen naar de camperplaats in Milladoiro want ze hebben geen gps mee.
In Milladoiro zorgen we eerst voor de innerlijke mens. We gaan we gezellig samen op restaurant en daarna bussen we naar Santiago de Compostela.






Pelgrims op weg naar Santiago


De ontdekking van de graftombe van de apostel Jakobus in de 9de eeuw maakte van Santiago de compostela gedurende meer dan duizend jaar een belangrijk bedevaartsoord. Tegenwoordig is de Galicische hoofdstad de grootste toeristenattractie van de regio.
Duizenden pelgrims en toeristen uit de hele wereld volgen nog altijd de pelgrimroutes, Caminos de Santiago, door Noord-Spanje met het eindpunt in Santiago de Compostela. Gele pijlen wijzen de weg naar de stad en naar de Porta do Camino, de enige toegangspoort van Compostela die vroeger dag en nacht openbleef.





Voorgevel van de kathedraal


Hostal de los Reyes Católicos


El Palacio de Rajoy


Fontein van de Paarden
We beginnen onze verkenningstocht op het majestueuze Plaza del Obradoiro, het hart van de stad, dat omgeven is door imposante gebouwen.
  • De kathedraal.
    De voorgevel van de vroeg-Romaanse kathedraal is barok uit de 18e eeuw en wordt Obradoiro genoemd "Gouden werk". De portalen dateren uit verschillende architecturale perioden en zijn daarom ook een combinatie van barok en Romaanse architectuur.
    De Botafumeiro is een echte toeristische attractie. Al eeuwen wordt op zondagmorgen tijdens de mis dit reusachtige wierookvat, dat aan touwen onder de viering is opgehangen, door het dwarsschip heen en weer gezwaaid.
  • El Hostal de los Reyes Católicos, sinds 1492 een herberg voor pelgrims, is tegenwoordig een parador (een luxe staatshotel).
  • El Palacio de Rajoy, het bisschoppelijk paleis uit de 18e eeuw, is tegenwoordig het gemeentehuis.
  • El Colegio de San Jerónimo, in de 16e eeuw gesticht voor arme studenten, is nu een rectoraat.
Na ons bezoek aan de kathedraal komen we bij het veel kleinere, charmante Plaza de las Platerias dat bekend is om zijn zilverwinkels en om zijn "Fuente de los Caballos", de Fontein van de Paarden. Van hier zien we de zuidgevel van de kathedraal met de Puerto de las Praterías

De hele namiddag hangen we rond in de oude stad die rijk is aan kerken en kloosters, met door arcaden omgeven oude straatjes en goed bewaarde gebleven pleinen.

Santiago is echt een bezoek waard!



De bus van 20.00 u brengt ons terug bij onze campers. Françoise nodigt iedereen uit voor een aperitiefje met hapje. Terwijl we gezellig aan het nakaarten zijn, horen we ineens een "boem". Alle zes vliegen we uit de camper om te zien wat er loos is. Op de camper van Maurice en Marie T is een voetbal terecht gekomen en heeft het panoramavenster vernield.

De onfortuinlijke Maurice neemt het nogal sportief op. Het had veel erger kunnen zijn. Ze zijn toch op terugweg naar Frankrijk. Hij zal het voorlopig vastkleven en thuis laten herstellen.
Onze pret is ondertussen wel bedorven. Uit veiligheidsoverwegingen worden alle drie de campers verplaats naar de andere kant van de parking.


Dag 19:  120 km
Overnachting: Galicië, Milladoiro, Traversia do Porto
Coördinaten: N 42°50'42    W 08°34'50"




Roulotte - Papillotte






Xuña - Praia de Coviña

Donderdag, 10 september - Van Milladoiro naar Xuño


8.00 u - 14°C
Terug naar de kust. In Noia stoppen we bij een supermarkt om onze voorraad aan te vullen en maken een wandeling door het gezellige stadje. We flaneren langs de winkeltjes en kopen een tweede gevarendriehoek zodat we eindelijk in orde zijn voor de Spaanse verkeersregels.

Even voorbij Porto do Son, dichtbij Quieruga, volgen we een pijl naar het strand. Het lijkt een geschikt plaatsje. Er staat een woonwagen en dat vind ik niet zo interessant. De woonwagen "Roulotte Papillotte" ziet er apart en net uit. Voor we verder rijden wil ik een fotoke maken. Op dat moment komen de eigenaars er aan. Het zijn sympathieke, rondtrekkende Nederlanders. Er ontstaat een gezellige babbel en we krijgen een pak nuttige info mee. Ze wijzen ons ook de weg naar Praia de Coviña in Xuño, wat volgens hen een uitgelezen plekje is.

En gelijk hebben ze. t' Is een paradijsje. Er is een pad door de duinen naar zee en picknicktafels in de schaduw van de bomen. Het is geen echte camperplaats; er zijn dus ook geen voorzieningen. Vandaag blijven we hier.

Hoogopslaande, bruisende golven trekken de surfers aan.
21.00 u: De zon zakt zachtjes in de zee en de surfers stoppen ermee.
Een uur later is het hier verlaten en donker. Alleen een sterrenhemel zorgt voor wat licht. Twee campers en drie tentjes blijven hier voor de nacht.
Met op de achtergrond het geluid van de klotsende zee vallen we in slaap. Het was een zalige dag!

Dag 20: 66 km
Overnachting: Galicië, Xuño, Praia de Covinña
Coördinaten: N 42°38'50    W 09°02'01"




Vrijdag, 11 september - Van Xuño naar Boiro


8.00 u - 15°C
We verlaten dit "hof van eden" hoewel het vrijdag is en we bij ondervinding weten dat verplaatsen in het weekend niet verstandig is. Vóór vier uur hopen we een plaatsje te vinden waar we tot zondag kunnen blijven.

We volgen de kust tot Ribeira. Bij de Praia de Corosa is een parking vanwaar je met een passeo naar het centrum van Ribeira kan. Er is geen schaduw. Het aanhoudend, storend geblaf van een hond maakt dat we direct verder rijden op zoek naar iets beter. We komen terecht op de officiële camperplaats in Boiro. Willy verzorgt de camper, loost grijs water en chemisch toilet en vult de watertank. Ik hang mijn badpak te drogen aan het fietsenrek en ga dan lezen op het bord wat hier allemaal mag en niet mag. Tot eind september moet je 6 euro per nacht betalen, in het laagseizoen kost het 3 euro. Het ticket is af te halen in het centrum van de stad.

Het strand is aan de overkant van de weg. Op de camperplaats staan we in volle zon. Niet uit te houden in deze hitte. Neen, hier blijven we niet. We verplaatsen ons en parkeren langs de weg, in de schaduw, voor een koffiepauze.
En dan denk ik er ineens aan dat mijn badpak nog aan het fietsenrek hangt! Het is ondertussen droog. Goed dat we amper twee kilometer gereden hebben. Het moet nogal een zicht geweest zijn.



Boiro - Praia de Mañons




Boiro - Praia de Mañons
12.00 u - 28°C
We bollen verder langs de kust en volgen de pijlen naar Praia de Mañons. Het strand ligt wat afgelegen. Het uitzicht is prachtig. Er staan twee campers en een tiental auto's. Dit wordt ons plekje voor het weekend.
Bij het reddershuisje zijn toiletten, douches en zelfs strandwagens voor mindervaliden ter beschikking. Alles is kraaknet en verzorgd.
Het is eb en het strand is enorm breed. In het water kan je wel honderd meter wandelen eer het tot je middel staat. Bootjes liggen op het droge. Het water is kalm, geen golfje te bespeuren. Wat een verschil met de hoge golven van gisteren.

Na een zwempartijtje maken we een wandeling in het dorp. We horen een gemotoriseerd karretje afkomen en gaan aan de kant staan om het door te laten. Aan het stuur zit een oude man, mevrouw zit achterin tussen de manden met druiven die ze net geoogst hebben. Ze stoppen en ongevraagd geven ze ons handenvol druiventrossen. We zijn nogal verrast. Van betalen willen ze niet weten. Wat een joviale, vriendelijke mensen!

Ondertussen is er aardig wat volk op het strand. Het is vloed, de zee is dichter bij en nodigt uit om een duik te nemen.

22.00 u: De Playa is verlaten op drie campers na. Willy en ik genieten, onder de sterrenhemel en gestreeld door een warm briesje, van een pittig wijntje als afsluiter van weer eens een heerlijke dag.

Dag 21: 78 km
Overnachting: Galicië, Boiro, Praia de Mañons




Zaterdag, 12 september - Boiro


8.00 u - 15°C - mist

12.00 u - 23°C - frisse wind
s' Middags lunchen we in het lokale restaurantje. De eigenaar spreekt een aardig mondje Engels. Hij vertelt honderd uit over de streek en het lekkere eten.
We bestellen mosselen, frietjes, sla en een wijntje. De presentatie is uiterst verzorgd. De enorm grote mosselen liggen stervormig op een groot bord en ze zijn lekker. De baas heeft ons niks wijs gemaakt. Het smaakt heerlijk. En ... de rekening is ook uitzonderlijk. We betalen 14 euro voor ons beiden, all in.

Dag 22
Overnachting: Galicië, Boiro, Praia de Mañons






Illa de Arousa - Bij de Faro



2 km lange brug die het vasteland verbindt met A Illa de Arousa





Mosselbanken

Zondag, 13 september - Van Boiro naar Illa de Arousa


8.00 u - 12°C - mist
Eerst rijden we een eind terug om in Boiro gebruik te maken van de service op de camperplaats zodat we er weer een paar dagen tegenaan kunnen. Dan rijden we via Vilanova de Arouso naar A Illa de Arousa, een eiland in de Ría de Arousa. Het eiland is met een 2 km lange brug verbonden met het vasteland. Bij de haven parkeren we om in het toeristenbureau een stadsplannetje te halen maar het is zondag en dus gesloten. We volgen, op goed geluk af, de Route de Faro en moeten al vlug rechtsomkeer maken want de weg is te smal en onberijdbaar.
Er zit niets anders op dan terugkeren naar de brug, naar Praia O Bao, waar een tiental campers geparkeerd staan. Het reddershuisje en de toiletten zijn open tot 20.00 uur. Geen fijn zandstrand deze keer, wel kiezels. Er loopt een wandel- en fietsweg langs het strand tot het Natuurpark Punta Carreiron. Een kans om de fietsen nog eens van stal te halen. Na de lunch doorkruisen we het eiland op ons stalen ros.

13.00 u - 28°C
We fietsen tot de vuurtoren die op een landtong van grote ronde rotsen staat en waar het uitzicht prachtig is. In het water zien we weer eens de mosselbanken die op duikboten lijken. In het piepkleine bar-restaurant zijn alle tafels gereserveerd. Staande aan de toog kunnen we nog iets drinken. Het is behoorlijk warm en zondag dus normaal dat hier zo'n drukte heerst.

Ondanks de hitte wagen we ons aan een klim naar de Mirador Con do Forno en genieten er van een enig zicht over de stad. We zien tot de brug, zelfs tot het vasteland.

Terug bij de camper zoeken we afkoeling in zee. Voor we het beseffen is de dag om. Op het grote parkeerplein staan nog vijf campers.

Dag 23: 59 km
Overnachting: Galicië, Illa de Arousa, Praia O Bao




Kerk in Cambados


Detail van de Capilla in Illa da Toxa


Vissers in O Grove

Maandag, 14 september - Van Illa de Arousa naar Illa de la Toja


8.00 u - 16°C
De felle wind die vannacht onze camper heen en weer schudde is gaan liggen. Als ik mijn hoofd buiten steek zie ik nog net de zon opkomen.
We rijden de brug over en zijn terug op het vasteland. Bij de Eroski houden we halt want onze voorraad is volledig uitgeput.
Op weg naar O Grove passeren we Cambados, dat bekend is om zijn witte wijn. We stoppen op de Plaza de Fefiñanes, een vierkantig plein met oude herenhuizen, maken een wandeling door het stadje en kopen wat lokale wijn.

En nu ... naar O Grove en Isla da Toxa of Illa de La Toja. Voorbij de brug die het eiland met O Grove verbindt, is rechts een grote parking waar auto's, toeristenbussen en campers staan. We zijn camper nummer vier. Vóór de parking wacht een toeristentreintje op klanten. Wij verkiezen La Toja te verkennen met ons fietsje.
Al direct komen we bij een net aangelegd parkje met de bekende Capilla die aan de buitenkant volledig bedekt is met Sint-Jakobsschelpen. Kunstig gedaan. Jammer dat toeristen hun namen en andere flauwe kul op de schelpen schrijven.

We toeren het hele eiland rond. Veel is er niet te beleven tenzij je een vakantie doorbrengt in een van de vele luxueuze villa's die volledig afgeschermd zijn voor de dagjestoerist.

We fietsen de brug over naar O Grove en volgen de promenade tot aan de typisch Galicische vissershaven. Het is hier veel levendiger. Toeristen schuiven aan om een tocht te maken met een boot met onderwaterzicht om te genieten van het onderwaterparadijs. Vissersboten varen binnen met hun vangst van de dag en verkopen die bij de vismijn.
Het is warmer dan gisteren. We zoeken afkoeling en rust op een van de vele terrasjes van waar we de activiteiten in de haven kunnen observeren. De wind steekt op en blaast hevig. We haasten ons terug naar de camper. Het plein is ondertussen leeg. Toch verplaatsen we ons niet naar O Grove zoals we eerst van plan waren. We overnachten hier met twee campers.

Dag 24: 37 km
Overnachting: Galicië, Illa de la Toja




Camping Paxarina


Playa de Paxarinas

Dinsdag, 15 september - Van Illa de la Toja naar Portonovo - Sanxenxo


8.00 u - 16°C
We moeten dringend een wasje doen en gaan op zoek naar een camping in de buurt. In Portonovo-Sanxenxo belanden we op een hotel-campingcomplex dat vlak aan zee ligt, aan twee baaien met prachtige witte, zandstranden. Van de camping kunnen we rechtstreeks zowel naar Praia de Montalvo als naar Praia de Paxarinas.

Het is een Acsi-camping wat betekent dat we hier voor 14 euro per nacht staan, gratis WIFI inbegrepen.

12 u - 23°C en veel wind
Zodra de was in de machine zit en de camper wat uitgemest is trekken we naar zee. Schelpen om mijn verzameling aan te vullen vind ik hier niet. Willy vindt wel een grote zeester die net aangespoeld is. Die trofee nemen we mee!

Aan de Galicische kust wordt gevist op tonijn, sardienen, kreeft, mosselen en andere schaaldieren maar vooral op pulpo (octopus). Overal zijn visrestaurantjes die zeebanket, mariscas en pulpo aanbieden. Ook in ons mobiel huisje staat regelmatig vis op het menu. Vandaag smullen we de heerlijke langoustines die we gisteren in O Grove kochten. De "zogezegde lekkere pulpo" lusten Willy en ik niet, of eerlijk gezegd, we hebben het nog niet geproefd. Als die pulpo vers uit het water opgevist is, ziet die er niet zo appetijtelijk uit.



Dag 25: 15 km
Overnachting: Camping Playa Paxariña, in Portonovo - Sanxenxo, C550 km 2




Kustlandschap onderweg met op het water de typische bateas of mosselplatformen








Woensdag, 16 september - Van Portonovo - Sanxenxo naar Nigran


8.00 u - 13°C
Het grijs water en het chemisch toilet zijn geloosd, de watertank is vol. We kunnen er weer tegenaan om een paar dagen vrij te staan. Met de PO 308 volgen we de kust tot het oude visserstadje Combarro en parkeren aan de haven.

12.00 u - 20°C - een pak frisser dan vorige dagen.
De eerste regendruppels vallens sinds we in Galicië zijn. Met onze anorak aan stappen we naar het oude centrum dat bekend is om zijn horreos aan zee waar hier vooral vis in bewaard wordt.

Het stopt al vlug met regenen. De lucht blijft grijs en bewolkt. Na een flinke wandeling en stevige lunch zetten we onze tocht verder. We blijven de kust volgen en rijden door Vigo tot Nigrán.
18.00: We staan geïnstalleerd op een parking bij Praia América. Door het minder goede weer en het laagseizoen is hier plaats te over.
De zon komt er door. Na ons avondeten worden de fietsen afgehaald voor een verkenningstochtje langs de zee.

21.00: We genieten nog eens van een zonsondergang aan zee!

Dag 26: 117 km
Overnachting: Parking in Nigran bij Praia América, Calle de la Ciudad de Vigo




Nigran - Parking bij Praia América






Romeinse brug - de Ponte da Ramallosa






Templo Votivo en Arco Xermánico de Panxón

Donderdag, 17 september - Nigran


8.00 u - 11°C - fris
Goed aangepelst fietsen we naar de Romeinse brug, de Ponte da Ramallosa, die op de grens Nigran Baiona ligt. Volgens het foldertje dat we in het Officina de Turismo meekregen zou hier een parador, Pazo de Pías, zijn met "de enige dubbele horreo in Galicië". We vragen aan voorbijgangers de weg. Zelfs als ze het plannetje bekijken, kunnen ze ons niet verder helpen.
Dan ineens ... nodigt een dame ons uit om de horreo bij haar "casa" te zien en te fotograferen. Het is geen dubbele maar toch...
Ze wil van geen "neen" weten dus volgen we de dame met ons fietsje. Ze wonen eigenlijk in Vigo, dit is hun buitenverblijf. We kunnen ons ogen niet geloven. Achter een ordinaire, oude muur ligt een oud, totaal vernieuwd, landhuis. De 50 cm dikke, originele muren zijn zowel binnen als buiten, bewaard gebleven. Ook in de wilde tuin zijn de fontein en andere ornamenten in originele staat behouden. Het interieur is rijkelijk en met smaak ingericht. Mevrouw Inez lokte ons mee, zogezegd om de horreo te fotograferen. Wij denken dat ze ons wou imponeren met hun sjieke woning. We worden erg joviaal ontvangen. Eerst krijgen we koffie met maiskoek voorgeschoteld. Als Fernando, de heer des huizes, bij komt zitten wordt ook nog zelfgemaakte koffielikeur ingeschonken. We krijgen zelfs een fles mee.
Fernando spreekt een woordje Engels, Inez een woordje Frans, tussendoor wordt in het Spaans gesproken, maar we verstaan elkaar en hebben heel wat info uitgewisseld en tips gekregen.
Uiteindelijk komt de tuin aan de beurt en kan ik foto's nemen van de horreo, die trouwens niet als voorraadschuur wordt gebruikt wel als tuinhuisje. Wat een vriendelijke mensen! Wat een ervaring!

14.00 u - 16°C
Eindelijk terug aan de camper. Willy zorgt voor een hartige lunch en nadien... hop, weer op weg met de fiets, nu de andere richting in, naar Panxón.
De weg langs het strand tot het kleine dorpje is een aaneenschakeling van restaurantjes met gezellige terrasjes die uitkijken op de haven. De attractie, in dit amper een paar straten groot plaatsje, is de Arco Xermánico (5de-7de eeuw). De ark hoorde bij de verdwenen vroegere parochiekerk en werd pas in 1926 ontdekt. Daarnaast zien we de magnifieke Templo Votivo (1932), de nieuwe kerk van Panxón. Jammer, de tempel is op het ogenblijk niet open. We nemen wat foto's en keren terug. Het begint nu ook nog te regenen wat een excuus is om ergens een kop warme koffie te gaan drinken.

Het seizoen aan de kust zit er duidelijk op. Cabanes en verhuurmateriaal wordt opgehaald. Het water van de douches op het strand wordt afgesloten. De toeristen blijven weg en ook het zonnetje laat het af weten.

Dag 27
Overnachting: Parking in Nigran bij Praia América, Calle de la Ciudad de Vigo




Tui - Zijgevel Kathedraal






Puente Internacional - Verbindingsbrug
tussen Tui en Valenca do Minho,
tussen Spanje en Portugal






Valenca do Minho
Een van de ingangspoorten
van de dubbel ommuurde forten

Vrijdag, 18 september - Tui en Valenca do Minho


8.00 u - 15°C - mistig
Deze nacht overstemde het geluid van de regen het geluid van de zee. Het is triestig en mistig vanmorgen. Hopelijk blijft het droog.
Op ons programma staat vandaag een bezoek aan Tui, een stad aan de grens met Portugal, op een heuvel boven de Rio Minho.

12.00 - 23°C
De mist is opgetrokken en het zonnetje breekt door.
Op de Avenida de Portugal is een camperplaats voor drie campers. We stappen naar het oude centrum dat echt middeleeuws aandoet. Voor twee euro hebben we toegang tot de Romaanse Kathedraal uit de 12de eeuw, met het museum, de kloostergang en de toren. Echt de moeite waard!
Dichtbij staat de Iglesia de San Telmo, de patroonheilige van de stad en van de vissers. Iets verder komen we bij de Kerk van de H. Clarissen. Meevallertje! De kerk is normaal gesloten maar nu toevallig open voor een viering en zo kunnen we een glimp opvangen van de rijkdom en pracht binnenin.
De weg loopt verder via de Tunnel van de nonnen naar de Praza da Armada en naar de Iglesia de Santo Domingo. De deur staat open. Omwille van restauratiewerken mogen we alleen door tralies naar binnen kijken.
Door het stadspark stappen, of beter klimmen we terug naar ons vertrekpunt en naar de camper.

Met de ijzeren brug, de Puente Internacional, die Spanje met Portugal verbindt rijden we naar Valenca do Minho. De brug is verboden voor wagens meer dan 3,5 ton. Dus niet voor ons. We hebben enorm geluk dat we geen tegenliggers hebben die breder zijn dan gewone luxewagens want dan zit het goed fout! De brug is niet geschikt voor twee passerende campers!

Aan het eind van de brug zijn we in Portugal, in het grensstadje Valenca do Minho.
Al direct komen we bij de dubbel ommuurde forten, gebouwd volgens model van Vauban, waartussen de oude wijk ligt. In de oude wijk zien we statige herenhuizen versierd met ijzerwerk en azuljos. Winkeltjes met linnen, vlechtwerk en aardewerk wachten op de duizenden Spaanse toeristen. Het is aangenaam wandelen op de muren met rondom een eindeloos panorama over Tui en Galicië.

Met de nieuwe brug keren we terug naar Spanje en naar kust. Van A Guarda volgen we de kust naar Baiona waar we willen overnachten om morgen de stad te bezichtigen. Het is hier geweldig druk. Parkeren zit er niet in, laat staan overnachten. Dus rijden we een paar kilometer verder en belanden zo in Nigrán op ons plaatsje van de vorige dagen.

Terwijl Willy koffie zet, haal ik bij het kraampje een portie churros. Het smaakt heerlijk!
Onze dag zit er op. We zijn moe en kruipen vroeg in onze nest.

Dag 28: 105 km
Overnachting: Parking in Nigran bij Praia América, Calle de la Ciudad de Vigo





Zaterdag, 19 september - Van Nigran naar Ponteferrada


8.00 u - 15°C
Het regent en niet zo maar een bui. Met de fiets naar Baiona zit er niet in. We beslissen om de Galicische kust te verlaten en het binnenland in te trekken. Eigenlijk beginnen we (in etappes) aan onze terugreis.

11.00 u - 16°C en regen
Met de A 55/N 120 rijden we via Ourense naar Monforte de Lemos. Het landshap onderweg doet de naam "Het Groene Noorden" alle eer aan!
Tegen de middag stopt het met regenen en de zon breekt door.
Op de camperplaats in Monforte de Lemos, bij het Auditorio Multiusos de Monforte, stoppen we om van de voorzieningen gebruik te maken want dat is hoognodig. We houden onze middagpauze, tanken, doen inkopen en trekken verder.

18.00 u: We staan op een mix-parking in Ponferrada bij een herberg voor Santiago pelgrims. We wandelen tot het centrum, halen een stadsplannetje bij het infocenter, hangen wat rond op het grote plein, drinken een pintje op een terras en zoeken onze camper op voor een verdiende nachtrust.

Dag 29: 271 km
Overnachting: Ponferrada, Calle de la Loma
Coördinaten: N 42°32'37    W 6°35'10"




Stadspoort met klokkentoren


Castillo


Iglesia de Santo Tomás


Iglesia de Santo Tomás
Foto genomen door FreeCat





Zondag, 20 september - Van Ponteferrada naar Astorga


8.00 u - 14°C
Het mooie weer is blijkbaar voorbij. Hoewel, echt koud is het niet.
Ponferrada heeft een klein oud centrum. Op weg naar het castillo komen we langs het stadsplein met zijn barokke stadhuis en door een poort in de stadsmuur met hoge klokkentoren. Vlakbij lopen we even binnen in de Basílica de la Virgen de la Encina. De buitenkant is niet bijzonder. Het interieur is een uitstalling van rijkdom, pracht en praal met altaar en -nissen in verguld houtsnijwerk.




Bij ons bezoek aan het tempelierkasteel stellen we vast dat hier opvallend veel pelgrims rondlopen. De burcht is tussen de 12de en 14de eeuw gebouwd door tempeliers om pelgrims te beschermen. Alleen de muren zijn overgebleven. Binnenin is men grondig bezig met verbouwen tot Parador.

Niet alleen het kasteel, ook alle musea zijn 's zondags gratis te bezoeken. In het Museum van Bierzo zien we de geschiedenis van Ponferrada, hoofdstad van El Bierzo, en omgeving. Niet alleen het museum, ook het gebouw is de moeite waard.




12.00 u - 20°C
We stappen naar een afgelegen buitenwijk waar de Iglesia de Santo Tomás de las Ollas ligt. Om binnen te kunnen moeten we de sleutel halen in een huis naast de kerk. Het vrouwtje is uiterst vriendelijk en geeft gedetailleerd en deskundig uitleg over het kerkje met zijn mozarabische, Romaanse en barokke elementen en de 10-eeuwse apsis met hoefijzerbogen.

Het dorpje zelf is ook authentiek en heeft huizen met houten balkons en buitentrap.



Na een hartige lunch in de camper kunnen we er weer tegenaan.
Een twintig kilometer hier vandaan ligt de "Valle do Silencio" of de "Vallei van de Stilte". Volgens de lieve dame van het toeristenbureau kunnen we er met de camper heen want er zouden ook toeristenbussen naartoe rijden. Er is maar één weg naartoe en die loopt door verschillende kleine, sfeervolle dorpjes die tussen de bergen verscholen liggen. Het laatste en mooiste dorpje is Peñalba de Santiago. De 10de-eeuwse mozarabische kerk van Peñalba heeft boven het dubbelportaal hoefijzerbogen. Dat willen we absoluut zien! De weg is kronkelend, bergop en bergaf. Al na 9 km kunnen we niet meer verder. Er staat een verbodsteken voor vrachtwagens en bussen, dus ook voor campers, die meer dan 3 meter hoog zijn. Met veel moeite kunnen we draaien. Peñalba de Santiago kunnen we vergeten.
Ontgoocheld rijden we terug naar Ponferrada en verder tot toeristisch dorpje Molinaseca. Als alternatief niet slecht maar we blijven toch op onze honger zitten.



Met de A6 sjezen we naar Astorga, naar de camperplaats op de parking Plaza de Toros, waar we om 18.00 u al gesetteld zijn.
Na een hapje en een drankje wandelen we naar het centrum voor een eerste verkenning. Ondanks ... was het toch weer een fijne dag.

Dag 30: 92 km
Overnachting: Astorga, Parking Plaza de Toros
Coördinaten: N 42°27'04    W 6°03'57"




Kathedraal van Astorga



Palacio de Gaudi









Maandag, 21 september - Van Astorga naar Leon


8.00 u - 6°C - zonnig
Spaanse buren, die ons deze nacht kwamen vervoegen, slapen nog als wij de stad intrekken.
Astorga ligt langs twee historische routes, de Ruta de la Plata of Zilverroute en de Camino de Santiago of Weg naar Santiago de Compostela.
Al van ver zien we de kathedraal die gebouwd is tussen de 15de en 18de eeuw en allerlei bouwstijlen vertoont. Één van de twee torens staat momenteel in de stijgers voor restauratie. Vooral het meesterlijke altaarstuk maakt indruk.

Tegenover de kathedraal ligt het onconventionele Palacio Episcopal dat aan het eind van de 19de eeuw ontworpen is door Antoni Gaudi.
Tegenwoordig is hier het Museum de los Caminos ondergebracht. Jammer genoeg kunnen we geen kijkje binnenin nemen want alle musea zijn op maandag gesloten.

We wandelen door de gezellige winkelstraat tot de Plaza Mayor waar het Casa Consistorial (stadhuis) in een 17de-eeuws paleis gevestigd is. Door het park en langs de vestingmuren, die het oude centrum omgeven, keren we terug naar ons campertje.

Na het eten maken we schoon schip in ons mobilehuisje, lozen en hozen en vertrekken naar León.

12.00 u - 26°C
15.00 u: Geïnstalleerd in León op de Avenida de los Peregrinos, een drukke, overvolle parking. Voor campers zijn er 10 plaatsen voorzien. Tegenover de parking is een supermodern winkelcomplex. Om te beginnen gaan we naar de mercadona want onze koelkast moet nog eens worden aangevuld. Daarna nemen we de shortcut door de winkelgalerij naar San Marco en verder naar het historisch centrum. De kathedraal is open en we profiteren van de gelegenheid om ze te bezichtigen.

23.00 u en nog 18°C

Dag 31: 50 km
Overnachting: Leon, Avenida de los Peregrinos
Coördinaten: N 42°32'37    W 6°35'10"







JAMMER

GEEN FOTO'S

DOORDAT IN BURGOS

BIJ INBRAAK IN DE CAMPER

ONZE LAPTOP MEEGENOMEN IS

Dinsdag, 22 september - Van Leon naar Burgos


8.00 u - 10°C - zonnig
Naast ons zijn er nog acht Spaanse campers en één Nederlandse blijven overnachten. We maken kennis met Jo en Ko, uiterst vriendelijke Nederlanders uit Utrecht. Om te beginnen helpt Jo ons om water te tappen want wij beschikken niet over de aangepaste hulpstukken. Hij kent ook de oorzaak en de oplossing voor het probleem met onze TomTom. Al de hele reis ergerde ik me er aan dat, bij het ingeven van coördinaten, onze gps niet de correcte plaats aanduidde. Hij stuurde ons telkens naar de andere kant van het land. Volgens Jo moet ik, bij het ingeven van de coördinaten, ook de W van West ingeven. Zo simpel is het!
Jo, nog een keertje bedankt voor je hulp!

We stappen nog een keertje naar het historisch centrum van León.
Plaza San Marcos wordt beheerst door de indrukwekkende, platereske façade van het "Parador de Leon", oorspronkelijk een klooster van de militaire Santiago orde gebouwd in de 16de eeuw.
We lopen door de binnentuin en bezichtigen het kerkje ernaast en het bijhorende museum. Absoluut de moeite waard en de toegang is gratis.

In de binnenstad, op het Plaza de Santo Domingo, ligt het Casa de Botines, een vroeg werk van de Catalaanse architect Antonio Gaudí, wat nu hoofdkantoor van een Spaanse bank is. Momenteel loopt er een tentoonstelling over de ruimte. Willy is erg geïnteresseerd en het is een gelegenheid om een glimp opvangen van het interieur. Op het pleintje kunnen we even uitrusten op een bank naast een stenen Gaudi.

Vlakbij ligt het Palacio de los Guzmanes, tegenwoordig Diputación provincial de la provincia de León of hoofdzetel van het provinciale parlement. Op bepaalde uren is het paleis, onder strenge veiligheidscontrole, te bezoeken. Vandaag wordt "hoog officieel" bezoek verwacht en zijn er geen visites toegelaten. Ondanks mogen Willy en ik 5 minuten op de indrukwekkende patio.

Het belangrijkste en wat ons betreft meest interessante gebouw, naast de kathedraal, is de Colegiata de San Isidoro met het Koninklijke Panteon. Wij zijn vooral onder de indruk van de 12de-eeuwe fresco's.

13.00 u - 26°C: Met grote honger terug naar de camper. Willy slaat aan het koken ...
15.00 u: Op weg naar de camperplaats Corrión de los Condos, een rustige plaats bij een bos; heel geschikt als tussenstop. Er staat een camper tussen de bomen. Overal hangt was te drogen. We denken dat niemand zich daar zal aan storen. Mis poes! Na een uurtje staat een bewaker bij de camper. Of er een boete volgt ...?

20.00u: Geparkeerd in Burgos. Door de werken aan de weg is de parking moeilijk te bereiken. Het is een betaalparking. Van 20.00 u tot 10.00 u is parkeren gratis. We staan hier 's nachts met twee campers en twee bussen.

Dag 32: 193 km
Overnachting: Burgos, Calle de Cartuja de Miraflores
Coördinaten: N 42°20'25    W 3°41'36"




Detail fontein Plaza de Santa Maria


Kathedraal: Puerta del Sarmental


Kathedraal: Centrale koepel


Arco de San Esteban


Iglesia de San Esteban: Detail altaarstuk


Woensdag, 23 september - Van Burgos naar Miranda de Ebro


8.00 u - 11°C
10.00 u: Met het wandelpad naast de rivier komen we over de Santa María-brug en onder de Arco de Santa María door in het hart van de oude stad. Voor ons ligt de majestueuze Catedral Santa María de Burgos die met haar staalgrijze spitsen overal in de stad een oriëntatiepunt vormen. De bouw in diverse fasen begon in 1221 en duurde drie eeuwen. De hoofdingang en de twee klokkentorens liggen langs de westgevel.
Om een toegangsticket te kopen en onze rugzakken achter te laten moeten we aan de zuidkant zijn. Door de prachtige Puerta del Sarmental beginnen we het bezoek van de kathedraal. Wat een rijkdom en kunstwerken!
Klik hier voor foto's van de kathedraal en het interieur.
La Escalera Dorada of de Gouden Trap, ontworpen door Diego de Siloé, is een verbinding van de kathedraal met de Puerta de la Coronería. Naast de trap staat de zilveren Carroza del Corpus Christi.
De Centrale koepel rust op vier enorme pilaren die versierd zijn met afbeeldingen van profeten en heiligen. Onder het koepelgewelf ligt het grafmonument van El Cid en zijn vrouw.
In de achthoekige Capilla del Condestable staat het graf van de condestable (maarschalk) van Castilië, Fernández de Velasco, en zijn vrouw.
Door het claustrum komen we in het museum waar een schat aan kunstwerken ten toon staan.

12.00 u: Na een snelle hap klimmen we naar het Castillo en de Mirador, stappen tot de Arco de San Esteban en tot de Iglesia de San Esteban. We zijn nog net op tijd om de kerk en de verzameling altaarstukken te bezichtigen.

Onze toer in de stad eindigen we op het mooie Plaza de Santa Maria en in Bar-Tapperia La Medio laten we ons verwennen met tappa's en een cerveza. Ons bezoek aan burgos zit er op. Door het park langs de rivier, over de hoofdbrug Puenta de Pablo met het standbeeld van El Cid, slenteren we met een goed gevoel, vroeger dan gepland, terug naar de parking.

Als we de camper naderen, ziet Willy beweging in de camper. Op dat ogenblik zie ik ook iemand uit het venster langs de andere kant wegglippen. Ik loop en kan nog net een paar foto's maken van de weglopende inbreker. De hele camper is overhoop gehaald en nogal wat zaken zijn ribbedebie. We hebben de dief op heterdaad betrapt en daardoor is, wegens te weinig tijd, zijn buit beperkt gebleven. Hij is binnengeraakt langs een venster. Hij moet niet aan zijn proefstuk zijn want hij heeft weinig schade aangericht.
We zijn ontsteld, kunnen het amper geloven. Tot hiertoe lieten we voor een bezoek aan een grote stad, de camper altijd op een camping achter. Toevallig deze keer niet. De deuren en het stuur waren beveiligd. Belgen, in een camper die een paar meter verder staat, hebben de man niet binnen gezien, wel zien wegvluchten als wij er aan kwamen.

We doen aangifte bij de politie wat een echte klucht is! Op mijn foto's herkennen ze de inbreker. Hij blijkt geen onbekende voor hen.
We zitten uren in het politiebureau en wat is het resultaat? Nihil.
Van de verzekering moeten we niets verwachten want de camper zelf is amper beschadigd en voor de inboedel zijn we niet verzekerd.

Het was onze bedoeling een paar kilometer verder naar het Monasterio de Huelgas te rijden. Daar hebben we echt geen zin meer in. En zo eindigt een superdag in mineur. Burgos was de laatste stad op ons programma. Vanaf hier was het onze bedoeling om rustig naar huis te rijden. Daar beginnen we nu alvast mee. We rijden naar een camperplaats in Miranda de Ebro om te overnachten.



Dag 33: 89 km
Overnachting: Miranda de Ebro, Calle de Burgos
Coördinaten: N 42°41'19    W 2°57'14"




Camperplaats St.Caprais de Blaye

Donderdag, 24 september - Van Miranda de Ebro naar St.Caprais de Blaye


8.00 u - 13°C - mistig
We starten richting Frankrijk. Met de E5/E80 rijden we richting Donastia, Irun tot St.Jean de Luz. De camperplaats is overvol en ligt langs een drukke weg. Het is trouwens nog veel te vroeg om al te stoppen en hier te overnachten. Onderweg naar Bayonne kijken we uit naar een rustig plekje voor een tussenstop. De parkings langs de kust zijn allemaal voorzien van een baar om campers en vrachtwagens weg te houden. In Anglet kunnen we eindelijk parkeren bij een leegstaand bedrijf. We vervoegen er een Brit en een Fransman en houden een lange rustpauze.
De zon straalt en de thermometer duidt 26°C aan.
Via Bordeaux met de N10/E05/E70 arriveren we in St.Caprais de Blaye. Er zijn twaalf plaatsen en er is een servicezuil.

Dag 34: 449 km
Overnachting: St.Caprais de Blaye, Route de Saintes, RN137
Coördinaten: N 45°17'28    W 0°34'09"




Vrijdag, 25 september - Van St.Caprais de Blaye naar Alençon


8.00 u - 14°C - zonnig
Via Saintes, Niort, Saumur, La Flèche, Le Mans rijden we naar Alençon met tussenin stops om te tanken, voorraad in te slaan en de innerlijke mens te verzorgen.

19.00 u: Geparkeerd op de camperplaats in Alençon.

Dag 35: 406 km
Overnachting:Alençon, 65 Rue de Guéramé
Coördinaten: N 48°25'34    W 0°04'23"




Zaterdag, 26 september - Van Alençon naar Veerle


8.00 u - 12°C
We bollen naar huis! In La Chapelle-Gauthier moet Willy alles dichtslaan omdat een hertje vlak voor de camper de straat over rent en ... nog eentje er achteraan. Oef, dat was schrikken. Willy reageerde echt snel. Goed dat er niemand achter ons reed of we hadden prijs.
Langs Rouen, Arras, Lille, Gent, Antwerpen komen we in de vroege namiddag thuis aan.

We trekken graag rond met onze camper maar komen ook graag thuis.
Het was een fantastische reis met jammer genoeg een minder prettig einde.

Dag 36: 611 km
Totaal aantal gereden deze reis = 5 404 km




Groetjes van Willy en Andrea
Veel leesgenot !!!



Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.




REISVERHALEN                   FOTOSITE                   Reacties welkom in ons GASTENBOEK